Huishoudtoestellen worden steeds duurzamer

Zuinigste vaatwasser verbruikt ‘slechts’ 9 liter water

25 februari 2021 - Wist u dat een vaatwasser vroeger maar liefst 20 liter water verbruikte per wasbeurt en vandaag slechts 13 liter? Dat u meer water verbruikt door de vaat met de hand te doen dan hem in de vaatwasmachine te stoppen? En koelkasten grote energievreters zijn aangezien ze dag en nacht non-stop blijven draaien? Er is de laatste jaren veel geëvolueerd op het vlak van duurzaamheid zeker wat betreft huishoudelijke toestellen. Twintig jaar geleden jaagden ze de energiefacturen nog de hoogte in, vandaag zijn ze steevast zuiniger. De consument is zich ook beter bewust van het energieverbruik dankzij de energielabels die aan alle grote huishoudtoestellen worden toegekend. Deze labels veranderen vanaf 1 maart. “De consument zal hier nog een beetje zijn weg in moeten vinden”, weet Janick De Saedeleer, woordvoerder bij elektronicaspecialist MediaMarkt. “Toestellen die vroeger als heel energiezuinig stonden aangeschreven zullen vaak wat minder hoog scoren. Er wordt zo meer ruimte gecreëerd voor alsmaar duurzamere toestellen.”  

Fabrikanten van huishoudelijke toestellen zetten al jaren in op duurzaamheid en efficiëntie. Hun machines moeten aan strikte regels voldoen en als beloning krijgen ze een hoog energielabel. Ook de EU besloot dit jaar te innoveren. De alombekende energielabels gaan niet langer van A+++ tot D, maar van A tot G. Hiermee gaat de EU voor eenvoud en efficiëntie.

Het rode lichtje of ‘slaapstand’

De nieuwe labels zijn opnieuw een stap dichter bij nog duurzamere toestellen. Door het verdwijnen van de categorieën A+++, A++ en A+ zullen toestellen een ‘lagere letter’ krijgen waardoor producenten worden gestimuleerd om verder duurzaam te innoveren. Duurzaamheid staat steeds vaker centraal bij productinnovaties. Maar dit is lang niet altijd zo geweest. Toestellen met een lage rating, vaak oudere toestellen, konden in de zogenaamde ‘slaapstand’ tot wel 80 watt verbruiken!  Moderne toestellen verbruiken tegenwoordig maximum 3 watt en dat verschil is vooral sterk te voelen in de portemonnee van de consument.

Toestellen in slaapstand zijn vandaag de dag samen verantwoordelijk voor 10% van het jaarlijks huishoudelijk energieverbruik, wat al snel kan oplopen tot 125 euro per jaar en zelfs meer als de toestellen erg verouderd zijn”, zegt Janick De Saedeleer. “Je kan dus beter twee keer nadenken vooraleer je het rode lampje van je televisietoestel laat branden. Ook de opkomst van draadloos internet en wifi hebben een rol gespeeld in dit proces. Decoders blijven de hele nacht draaien en verbruiken logischerwijs energie. Vaak meer dan dat we denken. Schakel toestellen indien mogelijk dus volledig uit als je ze niet gebruikt.”

Kleren gaan langer mee

Ook wasmachines zijn over de jaren heen veel zuiniger geworden. Dat heeft, naast een dalend water- en energieverbruik, ook een grote impact op de kleding zelf. Dankzij de technologie in moderne wasmachines is het al lang niet meer nodig om kleren met kokendheet water te wassen. Lagere temperaturen doen het even goed en beschadigen de was veel minder. Weinig bevuilde kleren was je daarom best zoveel mogelijk op dertig graden: goed voor je kledij, het milieu en je portemonnee. Ook het toerental van je wasmachine is belangrijk. Hoe sneller de ton kan draaien, hoe beter je kleren beschermd zijn (minder slijtage) én hoe droger ze eruit komen. Hierdoor hoeven ze minder lang in de droogkast of aan de wasdraad en blijven ze langer nieuw.

Met de hand afwassen verbruik je meer

Wie de dag van vandaag toch nog zweert bij een vaat met de hand is eraan voor de moeite: de Universiteit van Bonn heeft namelijk een studie uitgevoerd met als resultaat dat moderne vaatwassers de helft van de energie, veel minder afwasmiddel en tot een zesde minder water verbruiken dan afwassen met de hand. Dit lijkt toch een goede motivatie om de makkelijke route te nemen en gewoon de vaatwasser op te zetten. Zet je vaatwasser best enkel op als hij volledig gevuld is, zo bespaar je opnieuw op water en elektriciteit.  

“Oude vaatwassers verbruikten tot wel 20 liter water per keer”, voegt Janick De Saedeleer toe. “Tegenwoordig is dat slechts 13 liter per vaatwasbeurt en er zijn er zelfs die het redden met 9 liter per keer. Niet verwonderlijk dat vaatwassers vaak een hoge score op het energielabel halen.

Daar komt dan nog eens bij dat de moderne vaatwassers veel stiller zijn dan vroeger. We wonen opnieuw kleiner en meer open en dan is er natuurlijk geen ruimte voor een luide vaatwasmachine die het geluid van de TV overstemt. Voor een open keuken wordt een geluidsniveau van maximaal 47 dB aangeraden. Dat is stiller dan een normaal gesprek. De nieuwste vaatwasmachines halen maximaal 37 dB, even stil als fluisteren.

Tot slot nog een tip om nog goedkoper de vaat schoon te maken. Heb je je vuile borden niet meteen nodig? Gebruik dan de eco-stand van je wasmachine. Bij een ecoprogramma was je met minder warm water en werkt het afwasmiddel langer in. Het programma doorlopen vraagt dus wat meer tijd, maar je verbruikt wel minder energie. Vergelijk het met de brandstof van een auto: als je snel rijdt verbruik je veel, als je trager gaat rijden verbruik je minder.

‘Smart’

Huishoudelijke toestellen maken ons leven iedere dag makkelijker en leveren energie- én tijdswinst op. Ze zijn daarom ook steeds vaker ‘smart’ aangezien ze in verbinding staan met Wifi of een tablet om mee te communiceren. Zo kunnen wasmachines vanop afstand bediend worden of kan er een uitgesteld programma worden ingesteld. Dit zorgt voor nog meer gebruiksvriendelijkheid. Ook de nieuwere koelkasten en diepvriezers springen op de boot. Sommigen hebben een vakantiestand waarbij het toestel gedeeltelijk kan worden uitgeschakeld, maar voeding toch goed bewaard blijft.

Kwaliteit of verbruik?

Plasma, OLED of LED? Het kiezen van een nieuwe televisie blijkt vaak een moeilijke keuze gezien het grote aanbod, maar de beeldkwaliteit staat meestal centraal. Een andere manier om een TV te kiezen is door te kijken naar het verbruik. Sinds de zware CRT televisies uit de jaren 90 is het verbruik sterk gedaald en zijn televisieschermen er alleen maar groter op geworden. Plasma Tv's zijn veruit de grootste verbruikers (en verbruiken ook meer dan de oude kleinere CRT schermen). LED en OLED-televisies verbruiken aanzienlijk minder. OLED TV’s verbruiken over het algemeen lichtjes meer dan een LED-scherm, maar daar komt in 2021 mogelijk reeds verandering in. OLED-fabrikanten willen immers sterk inzetten op het behalen van een hoge score. Werp dus niet alleen voor witgoed een blik op de energielabels, ook voor televisies worden de labels steeds relevanter.

Florence Baekelandt

Whyte Corporate Affairs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MediaMarkt

MediaMarkt is de grootste elektronicaketen van Europa en is sinds 1999 actief in Nederland met momenteel 55 winkels. Inmiddels zijn er in België 23 winkels en 2 in Luxemburg. In totaal is de winkelketen met zo’n 1000 winkels actief in 11 Europese landen.

Bij MediaMarkt staat de consument centraal. Jaarlijks bezoeken meer dan 100 miljoen consumenten MediaMarkt: door een bezoek aan de winkels of online. Door middel van de omnichannel-propositie wordt de consument via allerlei kanalen bediend en kan zelf worden bepaald hoe, waar en wanneer elektronica wordt gekozen, gekocht en ontvangen. Binnenkort breidt MediaMarkt deze keuze nog uit met een marketplace. Bij de Smartbar die zich in elke MediaMarkt-vestiging bevindt, wordt de klant totaal ontzorgd met advies en extra services, zoals het aanbieden van een unieke TV-kalibratie en het gebruiksklaar maken van laptops, tablets en smartphones. Daarnaast kan worden gekozen uit een ruim assortiment aan televisie- en telefoonabonnementen of uit diverse groene stroomaanbieders.

Met BetterWay, onze duurzaamheidspropositie, helpen we consumenten bij hun duurzamere productkeuze en het verduurzamen van hun eigen gedrag.

De winkelketen werd in 1979 opgericht en is onderdeel van de MediaSaturn Retail Groep.

Meer info op https://www.mediamarkt.be/nl/

Neem contact op met

www.mediamarkt.be