MediaMarkt neemt illegale downloaders beet

Maandag 18 december 2017 — Naar aanleiding van de release van Game of Thrones seizoen 7, wil MediaMarktillegale downloaders op een gepaste manier beetnemen. Game of Thrones is immers de meest illegaal gedownloade serie aller tijden. Het laatste seizoen brak ook dit jaar weer alle downloadrecords. Met dit in het achterhoofd bedacht de winkelketen in samenwerking met het creatief bureau These Days een unieke campagne.

Samen uploadden ze aangepaste ondertitels op het internet, want telkens wanneer je een film of serie van het net plukt via torrents (een protocol die het downloaden en uploaden coördineert, maar zelf geen bestanden levert), heb je ook een bijhorend bestandje nodig met de juiste ondertitels. Wanneer internetpiraten de aangepaste bestanden downloaden, worden ze tijdens het kijken plots op een wel heel directe manier getarget. Uit het niets beginnen de ondertitels hen persoonlijk aan te spreken op hun illegaal downloadgedrag. Op het einde voegt  MediaMarkt er fijntjes aan toe dat er een legale oplossing voor het grijpen ligt: de beste series aan ontzettend lage prijzen en dit zonder illegaal te moeten downloaden. Om de druk nog wat op te voeren, worden er op de koop toe zelfs spoilers op de kijker losgelaten!

Deze ondertitels, die ondertussen al meer dan 8.000 keer werden gedownload, worden niet alleen ingezet voor de Game of Thrones-saga, maar ook voor andere series uit het gamma van MediaMarkt. Zo verraste de winkelketen ook al illegale downloaders van populaire series zoals The Walking Dead, Vikings, Suits, Arrow, The Flash en The Big Bang Theory.

Om deze sluwe actie en de bijhorende promoties bekend te maken bij het grote publiek, werd een filmpje op sociale media verspreid. Hierin zien we een illegale downloader anoniem aan het woord over zijn “verslaving”. Dankzij MediaMarkt geraakte hij er uiteindelijk weer bovenop.

Het filmpje en een fragment met de ondertitels kan je hieronder bekijken, en geen zorgen, want dit is volledig legaal…

Annelies Baeten Whyte Corporate Affairs