Onderwijsnetten brengen opleiding in praktijk door samenwerking met retailsector

Leerkrachten in de leer bij MediaMarkt

Dinsdag 6 november 2018 — Katholiek Onderwijs Vlaanderen en GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap laten hun leerkrachten praktijkervaring opdoen bij elektronicabedrijf MediaMarkt. Hiermee willen zij het onderwijs en het bedrijfsleven dichter bij mekaar brengen. De opleiding Retail/Verkoop staat hierbij centraal. MediaMarkt zal de leraren tips en tricks geven van hoe je een klantenrelatie het best opbouwt.

Attitude

MediaMarkt draagt klantvriendelijkheid en service reeds jaar en dag hoog in het vaandel. De juiste attitude van hun verkopers is hierbij primordiaal. Niet geheel toevallig dus dat Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het GO! toehapten toen de elektronicagigant aanbood om workshops te organiseren rond de opleiding Retail/Verkoop. Concreet zal MediaMarkt sessies geven over de do’s en dont’s van een klantgerichte houding. Dit kan zowel in de verkoop als in de non-sales zoals bijvoorbeeld aan het onthaal, de kassa, de dienst na verkoop en andere services, want klantvriendelijkheid is niet alleen een must wanneer er een aankoop gebeurt, maar evengoed achteraf. “Actief luisteren naar de klant en samen zoeken naar oplossingen om aan zijn of haar noden te voldoen is bijvoorbeeld even belangrijk als de kennis van producten”, onderstreept Liesbeth De Doncker, HR Business Partner binnen MediaMarkt. Aan deze workshops zullen zowel 1.200 MediaMarkt-werknemers áls leerkrachten van de twee verschillende onderwijsnetten deelnemen. MediaMarkt schaaft immers permanent de sales skills van haar werknemers bij en dus moeten ze op regelmatige basis hun kennis opfrissen.

Praktijktips

“Wij willen de kennis, vaardigheden en attitudes van onze leerlingen en leraren zo veel mogelijk toetsen aan de praktijk. Het bedrijfsleven is hiervoor een ideale partner”, klinkt het bij Luc Van Acker van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Momenteel biedt een veertigtal van onze scholen de opleiding Retail aan. Tips van professionals uit de praktijk kunnen onze opleiding, en dus ook onze leerlingen, alleen maar ten goede komen.”

“De samenwerking met MediaMarkt en heel wat andere bedrijven is één van de manieren waarop onze leerkrachten zich blijven professionaliseren. Zo blijven ze bij met de vernieuwingen en de realiteit op de werkvloer en kunnen ze onze leerlingen optimaal voorbereiden op hun toekomst”, aldus Annick Haesaerts, opdrachthouder onderwijs-arbeidsmarkt bij het GO!.

Kennis delen

De workshopsessies gaan door in het hoofdkantoor van MediaMarkt in Zellik. Dertig leerkrachten schreven zich in. “Wij zijn blij dat we onze kennis kunnen delen”, vervolgt Liesbeth De Doncker van MediaMarkt. “De leerlingen van vandaag zijn tenslotte de volgende generatie die aan de slag gaat. Wie weet kunnen we via deze weg nieuwe mensen aantrekken die zin hebben om bij MediaMarkt te komen werken. Wij zijn altijd op zoek naar jonge en enthousiaste talenten.”

Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten is bijzonder tevreden met deze nieuwe samenwerking tussen bedrijven en scholen. Brigitte Mester, verantwoordelijke opleidingen van Comeos: “We hebben al veel ervaring opgebouwd met leren op de werkvloer. Leerkrachten laten deelnemen aan een globaal opleidingstraject voor de werknemers is een nieuwe volgende stap. Dit zal ervoor zorgen dat de jongeren die straks afstuderen de best mogelijke opleiding achter de rug hebben.”

 

Over Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Katholiek Onderwijs Vlaanderen is de netwerkorganisatie van de katholieke (hoge)scholen, internaten, centra en universiteit in Vlaanderen en Brussel. Wij vertegenwoordigen onze leden op diverse fora, komen op voor hun belangen en ondersteunen hen bij juridische, administratieve en bestuurlijke vragen. We begeleiden onze meer dan 2 200 leden bij de realisatie van het project van de katholieke dialoogschool en de verdere uitbouw van een kwaliteitsvol onderwijsaanbod. Katholiek Onderwijs Vlaanderen is de grootste onderwijsspeler in Vlaanderen en bezielt met haar pedagogisch project meer dan 935 000 kinderen, jongeren en volwassenen.

 

Over Go! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

In de 1.000 scholen en voorzieningen van het GO!, het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, zijn we allemaal vip: unieke mensen met specifieke talenten, interesses en ambities. Met 38.000 medewerkers biedt het GO! aan meer dan 330.000 leerlingen en cursisten kwaliteitsvol onderwijs. Iedereen krijgt gelijke kansen om zich zo breed mogelijk te ontwikkelen. Samen leren samenleven en actieve burgers vormen is onze missie.

Janick De Saedeleer Woordvoerster at MediaMarkt
Annelies Baeten Consultant at Whyte Corporate Affairs