Retailtech Hub : MediaMarktSaturn breidt haar accelerator uit tot een open platform voor retailers en start-ups

Programma steeds afgestemd op de behoeften van start-ups in samenwerking met Plug and Play Tech Center

MediaMarktSaturn Retail Group breidt haar acceleratorprogramma uit tot een open platform voor retailers en start-ups. Het programma krijgt de naam “Retailtech Hub” en zal zich concentreren op techstart-ups over de gehele retailwaardeketen, dus niet alleen voor consumentenelektronica. Bovendien zullen andere retailers ook kunnen deelnemen aan het programma. Het programma zal samen met de acceleratordeskundigen van het “Plug and Play Tech Center” in Silicon Valley worden uitgevoerd. Het zal zich toespitsen op gezamenlijk uitgevoerde pilootprojecten met MediaMarktSaturn en toekomstige partners. Spraakmakende mentors die deel uitmaken van de netwerken van MediaMarktSaturn en Plug and Play zullen de oprichters met raad en daad bijstaan. De oprichters zijn niet verplicht om aandelen over te dragen aan hun bedrijven. Nadat ze het programma succesvol hebben afgerond, zullen ze kunnen deelnemen aan het retailprogramma van Plug and Play in Silicon Valley. Het programma start midden oktober 2017.

Sinds 2015 werkt MediaMarktSaturn in het kader van haar acceleratorprogramma “Spacelab” met succes samen met start-ups. Het platform evolueert nu tot het bredere platform Retailtech Hub. “Start-ups uit de eerste twee groepen hebben altijd gewaardeerd dat ze de kans kregen om nieuwe diensten onmiddellijk in een bestaand bedrijf te testen, en op de markt te brengen als ze succes hebben. De start-up ‘Deutsche Technikberatung’ voor “technische ondersteuning aan huis” maakte bijvoorbeeld deel uit van de eerste groep en zal nu beschikbaar zijn in heel Duitsland,” vertelt Martin Wild, Chief Digital Officer (CDO) van de MediaMarktSaturn Retail Group en CEO van de Retailtech Hub. “We willen deze toegevoegde waarde vergroten door oprichters de mogelijkheid te bieden om samen met retailers uit verschillende industrieën tests uit te voeren. Daarnaast maakt Plug and Play nu ook deel uit van het programma. Zo vergroten we onze algemene dekking binnen de retailgemeenschap, hebben we gemakkelijker toegang tot kapitaal en breiden we onze reikwijdte buiten Europa uit.”

We zullen de meest innovatieve bedrijven uit Europa en de rest van de wereld ontmoeten die met grote retailers kunnen samenwerken, niet alleen om hun bedrijf in stand te houden, maar als een concurrentievoordeel om te kunnen groeien en efficiënter te worden. We hebben gemerkt dat MediaMarktSaturn enorm veel ervaring heeft in het digitaliseren van haar bedrijf. Daarom zijn zij de ideale motor achter Retailtech Hub”, zei Saeed Amidi, oprichter & CEO van Plug and Play.

Het programma werd ontwikkeld door het CDO-team van de MediaMarktSaturn Retail Group, dat pilootprogramma’s uitwerkt met start-ups binnen de hele groep. Met Innoactive, een start-up uit München, imponeerde het team duizenden klanten in 20 Duitse winkels met zijn “Saturn HoloTour”, een “reality-winkelervaring 2.0”. Een andere gezamenlijke ontwikkeling met Unity Robotics uit Stuttgart heeft geleid tot “Paul” de servicerobot. “Na verschillende technologieën getest te hebben, van chatbots en leveringsrobots tot navigatiesystemen in de winkel, weten we hoe we ideeën kunnen uitwerken en waarde kunnen bieden aan onze klanten en partners, samen met uitgebreide inzichten voor verdere ontwikkelingen. We hebben al concrete ervaring kunnen opdoen in veel gebieden die belangrijk zijn voor onze toekomst, terwijl vele andere bedrijven deze thema’s nog maar aan het bespreken zijn,” zegt Wild.

Voor het volgende programma zoekt de Retailtech Hub 10 start-ups van wie de technologische innovaties de retail zullen revolutioneren: over het gehele spectrum of individuele aspecten ervan. De aandacht gaat niet uit naar verkoopbare consumentenelektronica. Het programma begint midden oktober, zal twaalf weken duren en op een nieuwe locatie in München plaatsvinden (“Neue Balan - Campus für Ideeen”). Met evenementen, informele meetings en co-workingopties zal de locatie plaats bieden aan bedrijven, start-ups en andere stakeholders om ideeën en concepten uit te wisselen en zo samen de toekomst van de retail te bepalen. Anders dan in het verleden moeten start-ups in de Retailtech Hub niet voltijds aanwezig zijn in München, noch moeten ze een investering afstaan. Wild: “We willen zo eenvoudig en flexibel mogelijk voldoen aan de behoeften van start-ups zodat we ons kunnen concentreren op het samen ontwikkelen. Enige voorwaarde: de start-ups moeten een minimum viable product (MVP) en een volledig team achter zich hebben."

 

MediaMarktSaturn Retail Group

De MediaMarktSaturn Retail Group is Europa’s meest toonaangevende bedrijf voor consumentenelektronica en aanverwante diensten. De groep ziet zichzelf als een partner, dagelijkse metgezel en navigator voor consumenten in een wereld die steeds meer gedigitaliseerd is. MediaMarktSanturn reageert met haar format- en merkenportefeuille flexibel op de behoeften van verschillende klantengroepen en landen. Naast de merken Media Markt en Saturn, met een uitgebreid netwerk van meer dan 1.000 vaste winkels in combinatie met online verkoopplatformen, beschikt de MediaMarktSaturn Retail Group over pure online spelers, zoals redcoon en iBood, en het digitale entertainmentplatform JUKE. Bovendien bevat haar portefeuille de eigen merken PEAQ, KOENIC, ISY en ok. MediaMarktSaturn, een dochteronderneming van METRO AG, genereerde in 2015/16 met haar 65.000 werknemers in 15 landen een totale omzet van ongeveer € 22 miljard. www.mediamarktsaturn.com

Plug and Play

Plug and Play is een internationaal innovatieplatform. We brengen start-ups in contact met grote ondernemingen en investeren jaarlijks in meer dan 150 bedrijven. Sinds hun oprichting in 2006 hebben onze programma's zich wereldwijd verspreid en zijn ze nu aanwezig op 22 locaties. Daar bieden ze start-ups de nodige middelen om te slagen in Silicon Valley en elders. Met meer dan 6.000 start-ups en 180 officiële zakelijke partners hebben we in veel industrieën de optimale omstandigheden gecreëerd voor start-ups. We investeren actief in 200 toonaangevende durfkapitalisten in Silicon Valley en organiseren meer dan 365 netwerkevenementen per jaar. Bedrijven in onze gemeenschap hebben ruim $ 6 miljard verzameld, waaronder succesvolle portefeuilleverlaters zoals Danger, Dropbox, Lending Club, PayPal, SoundHound en Zoosk. Ga voor meer informatie naar http://www.plugandplaytechcenter.com

Contacteer ons
Annelies Baeten Whyte Corporate Affairs
Annelies Baeten Whyte Corporate Affairs
Over Media Markt

MediaMarkt is de grootste elektronicaketen van Europa. Kenmerkend voor de winkelketen, die in 1979 werd opgericht en onderdeel is van de MediaMarktSaturn Retail Group, zijn een unieke selectie laaggeprijsde merkproducten, deskundig personeel, een uitstekende service, opvallende reclame en een ultieme klantenbeleving. MediaMarkt telt momenteel 29 winkels in België.